Цялостна концепция за сигурност на най-големия в Европа ГКПП обсъдиха двамата президенти Турският

...
Цялостна концепция за сигурност на най-големия в Европа ГКПП обсъдиха двамата президенти Турският
Коментари Харесай

Радев договори с Турция тишина на границата, но спор за цветовете на знамето покри новината

Цялостна идея за сигурност на най-големия в Европа Граничен контролно-пропусквателен пункт обсъдиха двамата президенти
Турският президент Реджеп Ердоган е дал изрично напътствие на своя министър на вътрешните работи Сюлейман Сойлу безусловно да затвори българо-турската граница. Това е станало в наличието на българския президент Румен Радев и делегацията, която го е придружавала по време на работната аудиенция в Турция, за което свидетелства служебният Министерство на вътрешните работи началник Иван Демерджиев.

Какво се крие зад командата капалъ (затворен, на турски - б.а.) в тази ситуация с границата.

Това значи, съгласно обясненията на Демерджиев, че Турция ще разстави жандармерията - една от най-сериозните сили за сигурност по цялото протежение на българо-турската граница, както и елементи от армията си. По този метод ще се реализира цялостно уплътняване на зоните, които до момента са били едва място в сигурността на полосата и надлежно са били употребявани от каналджиите за превозване на незаконни мигранти.

На процедура Турция ще поеме натиска от мигранти и ще пресече пътя им към България, разяснява Демерджиев.

Така най-сетне ще се реализира “тишина ” на границата след серия от произшествия и пробиви в сигурността, скандални преследвания и престрелки с каналджии, които, за жалост, доведоха и до гибелта на български униформени чиновници.

От лятото на предходната година от ден на ден незаконни мигранти започнаха да навлизат в България, като се наблюдаваше надлежно и отдръпване на сериозните турски сили от границата.

В отговор българската страна стартира да провежда залавяния на мигранти навътре в страната и без да ги записва, отвеждаше ги с ескорт до преградните съоръжения и ги избутваше към турска територия

Преди половин година от Турция дадоха да се разбере, че знаят за тази процедура, само че в името на положителните връзки сред София и Анкара не стачкуват по надлежния ред, нито повдигат въпроса, тъй като избират да се откри добросъседски метод за решение на казуса.

Българските управляващи явно са си дали сметка, че не може да се реализира трайно и несъмнено решение без сделка с Турция на най-високо равнище. Затова президентът Радев бе заставен да постъпи както премиера Бойко Борисов през 2016 година - да се разбере с Ердоган.

Срещата сред двамата президенти бе извънредно значима, тъй като бе разисквана цялостната тактика за сигурността на границата, която включва освен мигрантския поток, а и действието и контрола над легалния трафик на артикули и хора през най-големия в Европа гранично-пропускателен пункт - Капитан Андреево - Капъкуле. Заедно с пунктовете при Лесово и Малко Търново става дума за ръководство на поток с величествен потенциал и трансконтинентална значимост.

Изграждане на жп линия от Одрин до Ямбол през Граничен контролно-пропусквателен пункт Лесово и спомагателна права от автомагистрала “Марица ” в тази посока са били част от дискутираните тематики по време на срещата на двамата президенти.

Всичко това обаче бе заглушено от стотици мнения по изключително малоумен спор в обществените мрежи за цветовете на българското знаме, сложено на формалната среща сред двамата президенти.

Според някои от коментиращите на фотографията в формалния профил на президента Ердоган в туитър зеленото в българския флаг приличало на синьо и така излизало, че не бил български, а съветски

Започнаха спекулации неволна неточност на протокола ли е, или преднамерено е направено.

Разбира се, на истинските фотоси от срещата се вижда доста ясно, че нищо сходно няма, а в туитър евентуално цветната обработка на фрагментите е основала изкривена визия.

Част от мненията напълно иронично оспорваха дали във флага аленото си е баш кармазъ (както на турски се назовава този цвят), или не е оранжево.

Така “кармазъ ” покри “капалъ ” и за следващ път стана ясно какъв брой безсмислени и непродуктивни са тези занимания на безделници в обществените мрежи.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР